Der er ikke mange, der ved det, men skulle det ske, at vi under en rejse rammer et overbooket fly og nogle skal skæres fra, så har vi i Ikast Håndbold en prioriteret rækkefølge. Når spillerne er med, så er der en person, der er vigtigere end alle andre i staben: Fysioterapeut Malene Andersen.

Malene er i gang med sin første sæson som fysioterapeut for Ikast Håndbold og har faktisk allerede vundet sin første medalje med holdet, da hun sidste år var med til EHF Final4-stævnet i Graz. Til daglig er hun både fysisk træner og fysioterapeut for ligaholdet i Ikast Håndbold og for U13-U14 og U15-årgangene hos FC Midtjylland ansat igennem FysioDanmark Holstebro.

Klar til kamp
Jobbeskrivelsen for Malene Andersen er ganske klar: Hold spillerne klar til kamp og få dem på bedst mulig vis tilbage fra en skade. Mens hun har mange års erfaring inden for fysioterapi og behandling af eliteatleter, så har det også været overraskende nemt for hende at komme ind på livet af spillerne og truppen i Ikast Håndbold.
”Det er en god gruppe, som tager imod folk med åbne arme og er gode til at involvere både nye spillere og stab. Man føler sig hurtigt velkommen på holdet og tryg i de rammer, der er.”

Netop det at lære sine spillere godt at kende er også med til at gøre Malene Andersens job nemmere. Derfor nyder hun også at bruge tid med spillerne, når det ikke bare står på håndbold og harpiks eller fysisk træning.
”Det er lidt individuelt fra fys til fys, hvordan man arbejder. Jeg arbejder klart bedst, når jeg har en relation til de spillere, jeg arbejder med. Så det, at jeg også bruger min fritid på at være sammen med dem på andre måder end bare at være fyssen, der er i fys-lokalet eller den fysiske træner, der står i træningslokalet, giver mig ekstremet meget både rent personligt, men også rigtig meget fagligt. At man lærer spilleren at kende på en anden måde og ikke kun ser dem, som en spiller.”

Fodbold vs. håndbold
Malene Andersen bruger rigtig mange timer på sport og sportsudøvere hver uge, helt fra de unge U13-drenge, der gerne vil være den nye Sviatchenko til landsholdsspillere hos Ikast Håndbold. Derfor er det nærliggende at snakke om forskellene og om de overhovedet er til stede.
”Det er en anden aldersgruppe jeg har i fodbold, så her vil der helt naturligt være nogle forskelle fra håndbold, men også den professionalisme, der er hos håndboldspillerne. Det er nogle erfarne spillere, der har været i gamet i lang tid. De kender til, hvilke krav der er til dem som spiller og hvad de skal være opmærksomme på. Det gør til tider arbejdet en smule nemmere, fordi de kender deres krop bedre og ved, hvordan de responderer på forskellige ting og behandlinger. Hos FCM-drengene kan de godt have lidt sværere ved at sætte ord på, hvad det er, der er galt og så skal man være lidt mere opmærksom og lidt mere spørgende i sin tilgang. ”

Når skaden sker
Ikast Håndbold har i flere sæsoner været forskånet for de helt store skader, blandt andet takket være Malene Andersens og hendes forgænger Christian Bo Poulsens gode arbejde med truppen. I januar fik Julie Scaglione dog en korsbåndsskade og som bekendt kommer en ulykke sjældent alene. De to kommende Ikast-spillere Olivia Mellegård og Olivia Nygaard har også pådraget sig korsbåndsskader og dermed er skadeslisten bestemt ikke tom, når kommende sæson går i gang. Her bliver tryghed en vigtig faktor i arbejdet for Malene Andersen, når genoptræningen fortsætter i hendes hænder.
”Først og fremmest handler det om at spilleren skal have det godt i det, jeg laver og jeg skal have dem til at føle sig trygge. Store skader tager lang tid og kan påvirke meget, så der er bestemt også noget mentalt i det. Jeg er utrolig ked af det på spillernes vegne, men rent fagligt er jeg også spændt på forløbet, for det er god erfaring for mig fagligt at stå med tre spillere, som jeg skal have tilbage på banen så godt som muligt.”

Malene Lind Andersen – blå bog
Bachelor i fysioterapi
DIF Diplomtræner (elite) fra Aalborg Sportshøjskole.
Kandidat i idræt og sundhed fra SDU med speciale i konkurrence-og eliteidræt.